TÜBİTAK ve DeFacto İşbirliğiyle Geliştirilen Akıllı Giysi Kuzey Kutbu’nda Test Edildi

Posted by

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde, TÜBİTAK ve DeFacto işbirliği ile geliştirilen prototip akıllı giysi test edildi.

Giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi konusunda TÜBİTAK MAM ve DeFacto arasında “İyi Niyet Anlaşması” imzalandı. Gelecekteki işbirliklerini teşvik etmeyi, yerli ve milli değerlere dayalı bilimsel gelişimi desteklemeyi amaçlayan çalışma kapsamında akıllı teknik giysiler de ilk kez Kuzey Kutbu’nda test edilmiş oldu.

3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ni gerçekleştiren 11 kişilik bilim heyeti, bir ay süren sefer sırasında bölgedeki zorlu hava koşullarında çalışmalarını yürütürken tasarlanan akıllı teknik giysileri kullandı.

Akıllı teknik prototip giysiler, zorlu koşullarda sağlık takibi yapabilmesi, sıcaklık sensörleri içeren özel kumaşa sahip olması gibi özellikleriyle bilim insanlarına çalışma kolaylığı sağladı.

“Akıllı giysi sefer katılımcılarımızın güvenliği için de büyük önem arz ediyor”

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, sefer süresince akıllı teknik giysilerin kullanıldığına dikkati çekti.

Özsoy, “Giysi, üzerinde bulunan sensörler sayesinde sefer katılımcılarımızın vücut sıcaklığı, nabzı, terleme seviyesi gibi değerlerini takip ederek sağlık durumları hakkında önemli bilgiler sağlıyor ve sefer katılımcılarımızın güvenliği için de büyük önem arz ediyor.” dedi.

Tasarlanan giysinin bilim insanları için çalışma kolaylığı sağladığının ve sağlık açısından oluşabilecek riskleri minimuma indirdiğinin altını çizen Özsoy, “Kullanıcının sağlığında herhangi bir risk teşkil eden durum olması halinde müdahale etme hızını da artırıyor. Örneğin, saha çalışmaları sırasında gerçekleşebilecek herhangi bir kaza durumunda, sağlık verileri sensör ile izlendiği için acil durum müdahalesi yapılmasını sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Kuzey Kutbu’nda ilk defa test edilen akıllı teknik giysilerinden bahseden DeFacto Ürün ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Rahmi Say da zorlu koşullarda 1 ay boyunca test edilen prototip ürünlerin sefer ekibi tarafından onaylanmasının kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti.

Say, “İnovasyon ve teknolojiye verdiğimiz önemin bir yansıması olarak DeFacto tasarımcılarının TÜBİTAK’taki bilim insanları ile ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan akıllı teknik giysilerimizin zor koşullarda sağlık takibi yapan, kişisel güvenlik sağlayan, özel kumaşa sahip, sıcaklık sensörleri içeren tasarımı ve teknik özellikleriyle sektörde bir ilke imza atarak giyilebilir teknolojiler arasında fark yaratacağını biliyoruz. Giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi konusunda da TÜBİTAK MAM ile imzaladığımız ‘İyi Niyet Anlaşması’nın gelecekteki işbirliklerini teşvik ederek yerli ve milli değerlere dayalı bilimsel gelişimi destekleyeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sefer katılımcıları: “Akıllı teknik giysiler kolaylık sağladı”

3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Özgün Oktar da seferde yerli ve milli teknolojilerin kullanılmasıyla oluşan tecrübelerinin, bu teknolojilerin daha da geliştirilmesi ve uluslararası bilinirlik kazanması açısından fayda sağladığını söyledi.

Akıllı teknik giysilerin, çalışmalar sırasında araştırmacılara hem kolaylık hem de emniyet sağladığını ifade eden Oktar, “Sefer sırasınca kullandığımız hayati verileri takip edebilen akıllı teknik giysiler, gelecek yıllarda bu teknolojilerin daha da gelişerek günlük hayatımızdaki kullanımının önünü açacak.” diye konuştu.

Akıllı teknik giysi

TÜBİTAK’taki bilim insanları ve DeFacto tasarımcıları işbirliği ile geliştirilen prototip akıllı giysiler, farklı tekniklerle dokunmuş ve belirli özellikler kazandırılmış özel bir kumaşa sahip.

Su geçirmez ve nefes alabilen bir malzemeden yapılmış, dış etkilere karşı da dayanıklı hale getirilen tasarım, sıcaklık sensörleri ve ısı yalıtım sistemiyle koordinasyonlu şekilde ihtiyaca göre değiştirilebilen üç kademeli ısıtma ayarına sahip.

Giysi ayrıca, kumaşa uygulanan biyoseramik işlem ve apre denge sağlayıcılarla vücudun sırt veya omurga gibi özel kısımlarının dengesini artırmak amacıyla tasarlandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir